یکی از اصلی ترین سوالات و دغدغه افرادی که در زمینه ساخت و پرواز هواپیمای مدل فعالیت می کنند انتخاب لوازم و وسایل مورد نیاز برای ساخت هواپیما می باشد. چندین حالت ممکن است برای شما اتفاق بیافتد. اولین حالت اینکه شما یک کیت بدنه خالی هواپیمای مدل خریداری نموده اید و می خواهید تجهیزات مناسب آن را انتخاب و تهیه کنید. در این حالت در صورتی که شرکت سازنده کیت قطعات مورد نیاز برای تکمیل مدل را به شما پیشنهاد دهد دیگر مشکلی نخواهید داشت و با توجه به مشخصات ارائه شده توسط شرکت سازنده می توانید قطعات مورد نیاز را تهیه نمایید. در این مقاله به انتخاب تجهیزات جانبی هواپیمای مدل از جمله نحوه انتخاب موتور براشلس ، اسپید کنترل مناسب و رادیو کنترل خواهیم پرداخت.
محاسبات وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای ساخت هواپیمای مدل
اما در صورتی که اطلاعاتی در مورد مشخصات فنی قطعات و لوازم مورد نیاز برای تکمیل مدل در اختیار ندارید می توانید در این مقاله به بررسی، محاسبه و انتخاب تمامی قطعات مورد نیاز مدل از جمله ملخ، موتور، اسپید کنترل، باتری، سروو ها و غیره بپردازید. دومین حالتی که ممکن است برای شما اتفاق بیافتند این است که شما با در دست داشتن نقشه مدلی که هیچ گونه اطلاعاتی از وسایل مورد نیاز برای ساخت آن ندارید می خواهید اقدام به انتخاب و تهیه قطعات مورد نیاز آن کنید که در ادامه به همین موضوعات خواهیم پرداخت. پس شما زمانی از روش های زیر استفاده می کنید که اطلاعاتی از قطعات مورد نیاز هواپیمای مدل ندارید و می خواهید از پایه شروع به محاسبه و انتخاب قطعات کنید. پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشید!! (لازم به ذکر است که ما در این مقاله صرفا به انتخاب تجهیزات جانبی هواپیمای مدل الکتریک اشاره خواهیم کرد).
تفاوت مدل های سوختی و الکتریک در موتور و مخزن سوخت می باشد که به دلیل تنوع و پیچیدگی کمتر از بیان آن صرف نظر می کنیم. معمولا در کیت های بدنه مدل های سوختی به سایز و نوع موتور اشاره می گردد و نیاز به محاسبه و انتخاب خاصی ندارد و همچنین از آنجایی که در مدل های سوختی انرژی الکتریکی زیادی مصرف نمی گردد به جای باتری لیتیوم پلیمر و اسپید کنترل معمولا از یک پک باتری لیتیوم یون ۵ ولتی جهت تغذیه مناسب رسیور و سروو ها استفاده می گردد. سایر قطعات مدل های سوختی و الکتریک از جمله رادیو کنترل مشابه یکدیگرند. در ادامه به انتخاب لوازم و تجهیزات جانبی ساخت هواپیمای مدل می پردازیم. پس با ما همراه باشید…
انتخاب بدنه هواپیمای مدل الکتریک
انتخاب لوازم و وسایل مورد نیاز برای ساخت هواپیمای مدل همیشه یکی از دغدغه های افرادی است که به تازگی به دنیای آرسی ورود کرده اند. در این مقاله به عنوان نمونه یک مدل الکتریک را انتخاب کرده و به صورت عملی اقدام به محاسبه و انتخاب تمامی تجهیزات آن از صفر تا صد خواهیم نمود. مدل انتخاب شده در این مقاله هواپیمای ساده فومی CAP 232 می باشد. در ابتدا باید ویژگی ها و اطلاعاتی که از هواپیمای پیشنهادی نیاز داریم را لیست کنیم. اطلاعات مورد نیاز از مدل شامل موارد زیر می باشد.
- نوع مدل : باید مشخص شود که نوع هواپیمای مدل چگونه است؟ آیا این هواپیما یک هواپیمای گلایدر، آموزشی، اسپورت و یا اکروبات می باشد؟ مدل انتخاب شده از نوع هواپیمای اکروبات ۳D می باشد.
- وزن پروازی مدل : باید مشخص شود که وزن پروازی مدل چقدر می باشد؟ وزن پروازی مدل عبارتست از وزن مدل هنگامی که تمامی تجهیزات به آن متصل شده است. وزن پروازی این مدل برابر با ۶۰۰ گرم می باشد.
با داشتن همین دو پارامتر یعنی نوع مدل و وزن پروازی آن می توان به مرحله بعد یعنی نحوه انتخاب موتور الکتریک براشلس رفت.
نحوه انتخاب موتور براشلس هواپیمای مدل
نحوه انتخاب موتور الکتریک براشلس هواپیمای مدل به این صورت است که شما احتیاج به دو پارامتر دارید. شما باید چند موتور الکتریک را بررسی کرده و با توجه به پارامتر تراست موتور اقدام به انتخاب آن کنید. شما می بایست موتوری را انتخاب کنید که دارای تراست ۶۰۰ گرم باشد. اما نکته اینجاست که تراست موتور های الکتریک به صورت بازه بیان می شود مثلا ۹۰۰ گرم تا ۱۳۰۰ گرم که وزن مدل انتخابی شما می بایست در این رنج باشد. اما با توجه به نوع مدل که آکروبات می باشد باید حد پایین تراست موتور را در نظر گرفت زیرا مدل های آکروبات نیاز به انجام حرکات نمایشی داشته و باید همیشه قدرت موتور بر وزن مدل غالب باشد.
پس موتوری را انتخاب می کنیم که حداقل تراست آن ۶۰۰ گرم باشد تا همیشه قدرت موتور بر وزن مدل غلبه داشته باشد. اما اگر هواپیمای مدل ما از نوع آموزشی بود می توانستید مدلی را انتخاب کنید که حداکثر تراست آن ۶۰۰ گرم باشد و اگر مدل اسپورت بود می توانستید موتوری انتخاب کنید که تراست متوسط آن با وزن مدل برابر باشد. در این جا ما از موتور براشلس Dualsky XM2830CA-8 استفاده می کنیم. تراست این موتور از ۵۵۰ گرم تا ۸۰۰ گرم می باشد که وزن مدل نزدیک به حدقل تراست این موتور می باشد. ماکزیمم توان مصرفی این موتور ۲۰۰ وات می باشد که در این حالت تراستی برابر با ۸۰۰ گرم ایجاد می نماید. Kv این موتور برابر با ۱۴۸۰ rpm می باشد. پارامتر های مورد نیاز از موتور برای انتخاب اسپید کنترل شامل موارد زیر می باشد.
- ولتاژ مصرفی موتور یا همان تعداد سل های مورد نیاز : تعداد سل های مورد نیاز برای راه اندازی این موتور ۲ تا ۳ سل می باشد. در صورتی که بخواهید از ماکزیمم تراست این موتور بهره ببرید می بایست از باتری ۳ سل استفاده نمایید. در اینجا با توجه به نوع مدل ما نیاز به ماکزیمم تراست برای حرکات اکروباتیک دارید پس ۳ سل را انتخاب می کنیم.
- جریان مصرفی موتور: مقدار شدت جریانی که موتور در دور متوسط می کشد. مقدار شدت جریان مصرفی این موتور در حالت متوسط برابر ۱۵ آمپر می باشد.
- ماکزیمم شدت جریان مصرفی موتور: مقدار شدت جریانی است که موتور در حالت ماکزیمم دور خود، مصرف می کند. این مقدار برای این موتور با توجه به مشخصات فنی آن برابر با ۲۰ آمپر می باشد. دقت کنید که با توجه به توصیه شرکت سازنده این موتور بیش از ۱۵ ثانیه نباید در این حالت کار کند وگرنه آسیب خواهد دید.
پارامتر های مورد نیاز از موتور برای انتخاب اسپید کنترل شامل ولتاژ مصرفی موتور (تعداد سل)، جریان مصرفی موتور و ماکزیمم جریان مصرفی موتور می باشد.
نحوه انتخاب ملخ مناسب با موتور براشلس هواپیمای مدل
ملخ ها از دیگر لوازم ساخت هواپیمای مدل هستند. تمامی شرکت های سازنده موتور های الکتریک ، ملخ پیشنهادی موتور را ارائه می دهند. برای این موتور ملخ ۵*۸ الی۴٫۷*۹ پیشنهاد شده است که می توان از رنج ملخ های بین این سایز ها نیز استفاده نمود. ما در اینجا از ملخ ۶*۸ استفاده می کنیم. دقت کنید در صورتی که که از ملخ بزرگتر از میزان رنج پیشنهادی استفاده کنید ممکن است تراست بیشتری دریافت کنید اما احتمال اینکه موتور یا اسپید کنترل مدل بسوزد خیلی زیاد است زیرا ملخ بزرگتر یعنی جریان کشی بیشتر موتور!!!
انتخاب اسپید کنترل مناسب برای هواپیمای مدل
با توجه به پارامتر های انتخابی از موتور الکتریک می توانید به راحتی اسپید کنترل مناسب موتور هواپیمای مدل خود را انتخاب نمایید. در این جا ما اسپید کنترل ۳۰A BLheli Emax را انتخاب می کنیم. مهمترین پارامتر در انتخاب اسپید کنترل مناسب برای هواپیمای مدل ماکزیمم شدت جریان قابل تحمل اسپید کنترل می باشد که این مقدار می بایست ۵ تا ۱۰ آمپر بیشتر از ماکزیمم جریان عبوری از موتور الکتریک باشد. با توجه به اینکه ماکزیمم جریانی که موتور انتخابی ما می کشد برابر با ۲۰ آمپر می باشد پس ما با در نظر گرفتن ۱۰ آمپر بالا تر از آن مقدار ۳۰ آمپر را برای اسپید کنترل در نظر می گیریم. اگر چه می توانستید از اسپید کنترل ۲۵ آمپر هم استفاده کنید اما برای ضریب اطمینان بالاتر ما از نوع ۳۰ آمپر استفاده می کنیم. عدد آمپر اسپید کنترل معمولا با سایز بزرگ بر روی بدنه آن چاپ شده است. تعداد سل های این اسپید کنترل نیز ۲ تا ۳ سل می باشد که با موتور انتخابی ما هم خوانی دارد.
انتخاب باتری لیتیوم پلیمر برای هواپیمای مدل
با توجه به پارامتر های بدست آمده از اسپید کنترل می توان باتری مورد نیاز مدل را تهیه نمود. تعداد سل های باتری می بایست برابر ۳ و ماکزیمم جریان دهی باتری می بایست حداقل ۳۰ آمپر باشد. با استفاده از این دو پارامتر می توان باتری مدل را انتخاب نمود اما ظرفیت باتری را باید چگونه انتخاب کرد؟ ظرفیت مدل نشان دهنده آنست که باتری مورد نظر چقدر طول می کشد تا خالی شود. ظرفیت باتری های لیتیوم پلیمر بر حسب mAh میلی آمپر ساعت بیان می شود. هرچه شما ظرفیت پایین تری انتخاب کنید زمان پرواز مدل شما کوتاه تر خواهد بود.
مثلا زمانی که شما یک باتری با ظرفیت ۱۰۰۰mah انتخاب می کنید بدین معنی است که اگر شما ۱۰۰۰ میلی آمپر یا به عبارتی ۱ آمپر از باتری به طور مداوم جریان بکشید این باتری در مدت زمان ۱ ساعت خالی می شود. اما می دانیم که در زمان پرواز شدت جریانی بیش از این مقدار از باتری کشیده می شود. همانطور که در مشخصات موتور معین شده جریان مداوم و متوسط مصرفی توسط موتور برابر با ۱۵ آمپر بوده می باشد. در صورتی که ۱۵ آمپر جریان از یک باتری با ظرفیت ۱۰۰۰mah کشیده شود با تناسب گیری زمان پرواز چیزی در حدود ۴ دقیقه می باشد. پس ما از باتری با ظرفیت ۲۲۰۰mah استفاده می کنیم تا زمان پرواز به حدود ۹ دقیقه برسد. باتری انتخابی ما HPB POWER 2200mah 30C می باشد که ماکزیمم جریان کشی از آن ۳۰ آمپر می باشد.
انتخاب سروو موتور مناسب برای هواپیمای مدل
محاسبات علمی مربوط به این انتخاب سروو برای مدل از پیچیدگی های خاص برخوردار می باشد به همین دلیل انتخاب سروو موتور مناسب برای مدل معمولا به صورت سرانگشتی و تقریبی بیان می شود. پارامتر مهم در انتخاب سروو گشتاور آن می باشد که با واحد kg.cm بیان می شود. وقتی می گوییم گشتاور سروو موتور ۱ kg.cm می باشد بدین معنی است که شفت سروو نیرویی معادل یک کیلوگرم به یک بازوی ۱ سانتیمتری اعمال می نماید. ما در این جا سروو موتور tower pro sg90 را انتخاب می کنیم که گشتاور آن برابر است با ۱٫۸ kg.cm و با توجه به طول بازوی تقریبا یک سانتیمتری آن می توان گفت نیروی اعمالی از طرف شفت سروو به نوک بازوی آن معادل ۱٫۸ کیلوگرم می باشد. که با توجه به وزن ۶۰۰ گرمی مدل این عدد تقریبا سه برابر آن بوده و زمانی که مدل در حال انجام حرکات آروبات می باشد فشاری که به سروو وارد می شود بیش از وزن آن بوده و ممکن است این فشار به دو تا سه برابر وزن مدل برسد پس این سروو برای این مدل مناسب می باشد.
انتخاب رادیو کنترل مناسب برای هواپیمای مدل
جهت انتخاب رادیو کنترل مناسب برای مدل شما در ابتدا باید بدانید که هواپیمای انتخابی برای پرواز نیاز به چند کانال دارد؟ در اینجا ما به یک رادیو کنترل ۴ کاناله برای هدایت مدل نیازمندیم. یک کانال برابر تراتل یا کنترل سرعت موتور، یک کانال برای رادر، یک کانال برای الویتور و یک کانال برای الرون ها. در اینجا ما از رادیو کنترل ۴ کاناله Futaba 4YF ۲٫۴ Ghz استفاده می کنیم. انتخاب یک رادیو کنترل مناسب برای یکبار می تواند شما را از خرید رادیو برای همیشه خلاص کند.
2 دیدگاه در “راهنمای انتخاب تجهیزات جانبی هواپیمای مدل”
خدا خیرتون بده
من هیچ استادی در رابطه با این کار نداشتم
دمتون گرم
با سلام کاش در باره موتورهای بنزینی هم مقاله ای گویا وشفاف قرار میدادید برای علاقمندان رشته هوا فضا