رادیو کنترل هواپیمای مدل چیست؟ و چگونه کار می کند؟ تجهیزیست الکترونیکی و در دست شما که به کمک آن می توانید به صورت بیسیم و توسط امواج رادیویی ربات یا وسیله پرنده خود را کنترل نمایید. هر رادیو کنترل شامل دو بخش فرستنده (Transmitter) و گیرنده (Receiver) می باشد. رادیو های موجود در بازار دارای انواع و اقسام مدل ها و امکانات مختلف می باشند که در این مقاله با ارائه اطلاعات مختصر فنی در مورد رادیو ها شما را در انتخاب درست آن یاری خواهیم داد. در ادامه مطالب بیشتری از این که رسیور (گیرنده) رادیو کنترل چیست و طرز کار آن چگونه است بیان می شود. در مقالات دیگر به نکات فنی رادیو کنترل ها و همچنین آموزش کار با این تجهیز اشاره شده است.
فرکانس های کاری رادیو کنترل چیست؟
فرکانس های کاری رادیو کنترل چیست ؟به طور کلی دو فرکانس کاری مختلف برای رادیو کنترل های موجود در بازار وجود دارد. یکی ۷۲ MHZ و دیگری ۲٫۴ GHZ
فرکانس ۷۲MHZ : در گذشته از این فرکانس رادیو استفاده می شد اما به دلیل مشکلاتی همچون تداخل امواج با رادیو کنترل های دیگر منسوخ شده و امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
فرکانس ۲٫۴ GHZ : در حال حاضر تمامی رادیو های جدید موجود در بازار از این فرکانس کاری استفاده می نمایند. این رادیو برد کمتری نسبت به نوع ۷۲ MHZ دارد. آنتن آن کوتاه تر بوده و تداخل امواج در برند های مختلف وجود ندارد. در این نوع رادیو امکان برقراری ارتباط میان فرستنده و گیرنده بسیار آسان می باشد. در حین ساخت این رادیوها کارخانه سازنده کدی خاص به هر گیرنده اختصاص می دهد که گیرنده فقط به همان رادیو پاسخ می دهد. در این نوع رادیو ها می توان طوری تنظیمشان کرد که فقط چند ثانیه در یک فرکانس باشند و مدام فرکانس کاری خود را عوض نمایند.
در این حالت تا حد زیادی از مشکلات تداخل امواج جلوگیری می شود. در حال حاضر ماژول وایرلس NRF24L01 و +NRF24L01 دو ماژول معروف و پرکاربرد از شرکت Nordic Semiconductor می باشد که در ساخت رادیو از آن ها استفاده می شود. این ماژول ها بسیار ارزان قیمت و کارا هستند. در این ماژول ها قابلیت تنظیم تعداد ۱۲۵ کانال از ۲۴۰۰ مگاهرتز تا ۲۵۲۵ مگاهرتز موجود است. از ماژول NRF24L01 و نوع پلاس آن می توان برای ساخت یک رادیو نیمه حرفه ای استفاده نمود. برد این ماژول در حدود ۱ کیلومتر می باشد.
نحوه عملکرد و طرز کار رادیو کنترل چیست؟
نحوه عملکرد و طرز کار رادیو کنترل چیست؟ برای کنترل یک پرنده در شرایط معمول شما حداقل نیاز به ۴ کانال در رادیو خود دارید. دو عدد جوی استیک بر روی رادیو وجود دارند که هر کدام شامل دو کانال می باشند. جوی استیک ها دو محوره هستند. محور X ومحور Y که هر کدام یک کانال محسوب می شوند. گستره حرکت جوی استیک در محور X چپ و راست و گستره حرکت در محوره Y بالا و پایین می باشد. هر کدام از محور های جوی استیک یک کانال PWM می باشد که مجموعا در هر جوی استیک دو کانال PWM وجود دارد. به طور کلی چهار کانال اصلی برای هدایت یک هواپیمای مدل شامل موارد زیر می باشد.
- تراتل (Throttle) : جهت افزایش یا کاهش دور موتور هواپیما استفاده می شود. به زبان عامیانه همان گاز هواپیما می باشد.
- رادر (Rudder) : جهت حرکت عرضی هواپیما استفاده می شود. درست همانند زمانی که هواپیما روی زمین گردش به چپ و راست انجام می دهد.
- الرون (Aileron) : گردش به چپ و راست حول محور بدنه هواپیما.
- الویتور (Elevator) : به منظور بالا و پایین رفتن هواپیما استفاده می شود. همان تغییر در ارتفاع می باشد.
آموزش کار با رادیو : به طور کلی مد های مختلفی برای محل قرار گیری کانال ها بر روی فرستنده رادیو کنترل وجود دارد که با توجه به نوع پرنده و سلیقه کاربر می تواند متنوع باشد. در شکل زیر مد هاای مختلف رادیو کنترل را مشاهده می کنید.
رسیور (گیرنده) رادیو کنترل
تجهیزیست کوچک و سبک که درون مدل پروازی قرار گرفته و فرامین ارسالی توسط فرستنده را دریافت نموده و این فرامین را به سروو موتور ها و موتور و سایر تجهیزات درون مدل ارسال می کند. فرض کنید برای یک رادیو کنترل ۴ کاناله فرستنده ۴ کانال خروجی دارد که همانطور که بیان شد هر کانال یک PWM که فرکانس خاصی را ارسال می کند. پس در فرستنده نیز ۴ کانال دریافتی PWM وجود دارد که امواج را یک به یک دریافت می کند. به ازای هر کانال موجود در فرستنده یک خروجی در رسیور (گیرنده) نیز موجود است که به سروو ها و قطعات دیگر می رود.
در ویدیوی زیر با رادیو کنترل و نحوه عملکرد آن آشنا خواهید شد.
انتخاب رادیو کنترل مناسب هواپیمای مدل
برای انتخاب یک رادیو کنترل هواپیمای مدل ۳ پارامتر اصلی و کلی وجود دارد که می بایست آن ها را در نظر گرفت.
- تعداد کانال : همانطور که قبلا اشاره شد حداقل تعداد کانالی که شما برای پرواز یک کوادکوپتر یا هواپیمای مدل نیاز دارید ۴ کانال می باشد. بنابراین شما می توانید با یک رادیو ۴ کاناله شروع کنید. نکته حائز اهمیت اینست که اگر بخواهید امکانات بیشتری در مدل خود همانند تصویر برداری یا باز شدن چرخ ها در هواپیما و … داشته باشید به یک رادیو با تعداد کانال بیشتر احتیاج خواهید داشت. از طرفی شما می توانید از یک رادیو برای تمامی مدل های خود استفاده نمایید و نیازی نیست برای هر مدل یک رادیو تهیه کنید. پس اگر می خواهید در دنیای آرسی حرفه ای شوید پیشنهاد می کنیم یک رادیو ۶ یا ۸ کانال تهیه کنید. هر چه تعداد کانال ها بیشتر باشد رادیو گرانتر خواهد بود.
- برد رادیو کنترل: در زمان خرید یک رادیو باید به معقوله برد کاملا توجه کنید. چه کاربری از کوادکوپتر یا مدل خود دارید؟؟ با توجه به آن برد را انتخاب کنید. معمولا برد رادیو کنترل های موجود در بازار بین ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ متر می باشد.
- امنیت اطلاعات : اگر می خواهید در یک مسابقه رباتیک شرکت کنید حتما از یک رادیو حرفه ای استفاده نمایید. زیرا ممکن است رقبا بخواهند با ایجاد پارازیت در رادیو کنترل شما جلوی برنده شدن شما را بگیرند. اگر رادیو شما بی کیفیت و ساده باشد ایجاد اختلال در آن بسیار راحت می باشد. پس حتما از یک رادیو حرفه ای استفاده نمایید.
نکته: قبل از خرید رادیو کنترل حتما آموزش های لازم در ارتباط با نحوه کار با آن را از فروشنده بخواهید.
6 دیدگاه در “رادیو کنترل چیست؟”
سلام من یه رادیو کنترل T8FB خریدم اما موقعه ای که رادیوکنترل رو روشن میکنم و بعد رسیور رو
هیچ ارتباطی بین رسیور و رادیو کنترل انگار برقرار نیست و وقتی هم تراتل رو بالا میبرم هیچ واکنشی از موتور براشلس دریافت نمیکنم
و همینطور از سروو ها
لطفا راهنمایی کنید
ممنون
سلام. ارتباط بین رادیو و رسیور بر قرار نیست. باید رسیور و رادیو با هم اصطلاحا بایند بشن. آموزش در آپارت سرچ کنید ” چگونه از کنترل رادیولینک ۸ کانال T8FB RadioLink استفاده کنیم”
سلام آیا رسیور احتیاج به برنامه نویسی داره یا به صورت پیش فرض روش هست
با سلام. هیچ برنامه نویسی نیاز نیست. رسیور پورت ورودی برای برنامه نویسی ندارد.
سلام
آیا در رادیو کنترل از nrf24 استفاده شده؟
اگر رادیو کنترل (فرستنده) موجود باشد میشود گیرنده را با nrf ست کرد؟
امکان ساخت گیرنده و فرستنده رادیو کنترل با این ماژول وجود دارد.