همانطور که می دانید در ساخت بدنه هواپیمای مدل از انواع چسب های مخصوص استفاده می گردد. بدنه هواپیمای مدل نیز از متریال های مختلفی چون انواع فوم، چوب بالسا، فایبر گلاس، فیبر کربن و … ساخته می شود. این نکته بسیار ضروریست که بدانیم کدام چسب ها با کدام متریال های بدنه سازگاری دارد. هر کدام از انواع فوم های مورد استفاده در ساخت بدنه هواپیمای مدل با یکسری از چسب ها سازگاری دارند که می بایست فقط از همان چسب ها استفاده نمود. برخی از انواع چسب ها باعث خوردگی فوم ها می شوند که استفاده از آن ها مجاز نیست. صنعت چسب دنیای بسیار عظیمی دارد. در ادامه به معرفی برخی از چسب های مورد استفاده در ساخت مدل می پردازیم.
انواع چسب مورد استفاده در ساخت هواپیمای مدل
چسب چوب
یکی از بهترین گزینه ها برای چسباندن تمامی قطعات چوبی چسب چوب می باشد. شاید زمانی که درب یک قوطی چسب چوب را باز می کنید به نظرتان خیلی مقاوم و قوی نیاید اما این چسب پس ز خشک شدن استحکام باور نکردنی به چوب می دهد. از این چسب فقط می توان در مدل هایی که در ساخت آنها چوب بالسا و تخته سه لایی به کار برده می شود استفاده نمود. زمان خشک شدن این چسب نسبتا بالاست. بسته به رطوبت محیط این چسب می تواند بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت کاملا خشک شود. قیمت این چسب در مقابل سایر چسب ها بسیار پایین می باشد. حلال این چسب نیز آب می باشد. این چسب به صورت قوطی پلاستیکی و تیوپی ارائه می شود.
چسب CA
چسب CA یا CIANO ACRYLATED یا همان چسب ۱۲۳ معروف یک چسب بسیار پرکاربرد در بین عموم مردم است که کاربرد های فراوانی دارد. این چسب معمولا به همراه اسپری خشک کن یکجا ارائه می شود. این چسب حالت مایع نسبتا غلیظ داشته و قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد. از این چسب می تواند جهت چسباندن چوب بالسا، فوم های EPO و EPP استفاده نمود. در صورتی که از این چسب در سایر فوم ها استفاده کنید سبب خوردگی فوم خواهد شد. زمان خشک شدن این چسب در صورت استفاده از اسپری خشک کننده به زیر ۵ ثانیه می رسد. این چسب به صورت تیوپی ارائه می گردد. نکته جالب اینجاست که گونه خاصی از این چسب تحت عنوان foam safe CA وجود دارد که مخصوص فوم بوده و سبب خوردگی فوم نمی شود.
چسب قطره ای
چسب قطره ای یا چسب فوری گونه ای دیگر از چسب هاست که در ساخت بدنه هواپیمای مدل استفاده می گردد. زمان خشک شدن این چسب به خودی خود کوتاه بوده و نیازی به اسپری خشک کننده ندارد. جهت چسباندن قطعات چوب بالسا می توان از این چسب استفاده نمود. این چسب بسیار رقیق است. این چسب معمولا به صورت تیوپی عرضه می شود. از مزایای این چسب می توان به مقاومت بسیار بالا و سادگی استفاده و زمان کوتاه خشک شدن اشاره نمود.
چسب حرارتی
گونه ای بسیار معروف و عمومی از چسب که کاربرد های فراوانی دارد. در ساخت هواپیمای مدل نیز می توان از این چسب استفاده نمود. این چسب به صورت میله های استوانه ای شکل و شفاف عرضه می شود. جهت استفاده از این چسب حتما می بایست از تفنگ حرارتی مخصوص استفاده نمود. با قرار دادن چسب در تفنگ و با بالا رفتن دما، چسب شروع به مایع شدن می کند. این چسب دارای قدرت چسبندگی نسبتا مناسبی می باشد. نقطه ضعف این چسب این است که مدل را کمی سنگین می کند. موارد استفاده این چسب در فوم دیپرون، فوم برد و فوم EPP می باشد. دقت کنید که در حین استفاده از این چسب از دماهای خیلی زیاد استفاده نکنید چون ممکن است باعث ذوب شدن فوم شود.
چسب اپوکسی دو جزئی
اپوکسی ( Epoxy Resin) نوعی متریال متشکل از ماده ی شیمیایی دو جزئی است که از ترکیب رزین اپوکسی و هاردنر تشکیل می شود، از دیگر ویژگی های این ماده شیمیایی می توان به مقاومت شیمیایی بالای آن در محیط های خورنده، اسیدی و قلیایی اشاره کرد. هم چنین این ماده استحکام کششی، فشاری و خمشی بسیار بالایی را این متریال داراست. از این چسب برای چسباندن قسمت هایی از بدنه که تحت تنش بیشتری هستند مورد استفاده قرار می گیرد. قسمت هایی نظیر محل اتصال دو بال و یا محل نصب موتور. این چسب از دو جزء تشکیل شده است که در هنگام استفاده می بایست با هم ترکیب شوند.
در ویدیو زیر آموزشی کامل از انواع چسب مورد استفاده در ساخت هواپیمای مدل را مشاهده خواهید کرد.