اولین پرواز هواپیمای الکتریک به سال ۱۸۸۳ بازمی گردد که یک هوانورد اهل فرانسه یک کشتی هوایی را به وسیله یک موتور الکتریکی ساخت شرکت زیمنس آلمان به پرواز درآورد و برای مدت کوتاهی در معرض توجه عموم قرار گرفت. اما به خاطر مشکلاتی که در زمینه ذخیره انرژی و تولید توان در باتری های آن زمان وجود داشت موتورهای الکتریک مورد استقبال قرار نگرفت و با ورود موتور های احتراق داخلی نو ظهور مانند توربین های جت پیشرفته، موتورهای الکتریک تقریبا ار بین رفت. اما پس از سال ها و با پیشرفت باتری ها و افزایش ظرفیت و کارایی آن ها استفاده از موتور های الکتریکی رونق گرفت. امروزه بازار موتور الکتریکی هواپیمای مدل بسیار داغ شده و طرفداران زیادی دارد. موتور براشلس از جمله پیشران هایی است که در هواپیماهای مدل مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه این مقاله به این خواهیم پرداخت که انواع موتور Brushless چیست؟ و چه کاربردی دارد…
انواع موتور الکتریکی هواپیمای مدل
امروزه بسیاری از هواپیماهای مدل و همچنین هواپیماهای سرنشین دار از موتور الکتریکی بهره می برند. به طور کلی به پرنده ای که جهت تامین نیروی پیشران خود از موتور الکتریکی بهره می برد اصطلاحا “پرنده الکتریک” گفته می شود. در این مقاله قصد داریم به سیستم تولید توان الکتریکی در هواپیماهای الکتریک که همان موتور های الکتریک هستند بپردازیم. به طور کلی موتور الکتریکی دستگاهی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی دورانی تبدیل می نماید.
انواع و اقسام موتورهای الکتریکی وجود دارند ( موتورهای جریان مستقیم و جریان متناوب – موتورهای تک فاز و چند فاز – موتورهای جاروبک دار(Brush) و بدون جاروبک (Brushless) ) البته با توجه به محدودیت هایی که در ابعاد، وزن و توان موتور الکتریکی مورد استفاده در هواپیماهای مدل وجود دارد تنها برخی از این نوع موتور های الکتریک برای هواپیماهای مدل مناسب هستند. در گذشته از موتور های الکتریکی جریان مستقیم جاروبک دار (Brush) که اصطلاحا به آن ها براش گفته می شود استفاده می شد اما با ظهور موتورهای براشلس به دلیل مزایای فراوان آنها طراحان هواپیمای مدل تصمیم به استفاده از این نوع موتورها برای ساخت هواپیمای مدل گرفتند.
در حال حاضر محبوبیت موتور های براشلس نسبت به سایر موتور های الکتریکی برای ساخت هواپیمای مدل بیشتر می باشد. اساسی ترین تفاوت در ساختار موتور های براشلس و براش در جاروبک دار بودن و بدون جاروبک بودن این نوع موتور هاست. در موتور های براش از دو جاروبک به منظور انتقال انرژی الکتریکی به روتور استفاده می شود که این اتصال تماسی سبب خوردگی جاروبک های کربنی می گردد. اما در موتورهای براشلس جاروبکی وجود ندارد که بخواهد دچار خوردگی شود. بنابراین طول عمر موتور های براشلس بیشتر از موتور های براش می باشد.
مزایا و معایب موتور های براش و براشلس
در زیر به برخی از مزایا و معایب این دو نوع موتور الکتریکی خواهیم پرداخت تا با مقایسه آن ها دید بهتری از این دو نوع موتور الکتریکی به شما بدهیم تا انتخابی مناسب برای هواپیمای مدلتان داشته باشید.
مزایای موتور براش عبارتند از:
- قیمت پایین تر آن در مقایسه با موتور های براشلس
- سادگی ساختار آنها که علتش عدم وجود قطعات الکترونیکی در آن هاست
معایب موتور های براش عبارتند از:
- راندمان پایین در مقایسه با موتور های براشلس که علتش تماس جاروبک ها می باشد که راندمان این موتور ها را به ۷۵ تا ۸۰ درصد رسانده است
- تماس مکانیکی در این موتورها سبب به وجود آمدن صداهای مغناطیسی و همچنین تولید حرارت و اتلاف انرژی می گردد
- جاروبک ها پس از مدتی دچار خوردگی شده و می بایست تعویض شوند.
- وزن بیشتر در مقایسه با موتور های براشلس
مزایای موتور های براشلس Brushless چیست؟
- طول عمر طولانی تر به خاطر عدم وجود جاروبک یا براش در آنها
- نگهداری آسان و کم هزینه. عدم نیاز به تعمیر و یا تعویض قطعه ای در آن
- وزن کمتر در مقایسه با موتور های براش
- راندمان و توان بالای تولیدی در این موتورها زمان پرواز را افزایش می دهد
- ایجاد سر و صدای کمتر در برابر موتور های براش معمولی به دلیل عدم وجود قطعات تماسی
معایب انواع موتور های براشلس Brushless چیست؟
- قیمت بالاتر آن در مقایسه با موتور های براش معمولی
- پیچیدگی ساختار این موتور ها به دلیل وجود قطعات الکترونیکی در آن ها
موتور براشلس یا براش، انتخاب چیست؟
با توجه با اطلاعات فنی ارائه شده در این مقاله تا حدودی می توان انتخاب کرد که از کدام موتور می خواهید برای مدل خود استفاده نمایید. در صورتی که می خواهید هزینه کمی را پرداخت نمایید و کیفیت و راندمان موتور زیاد مد نظر نیست موتور براش انتخاب بهتری است و در صورتی که می خواهید توان و راندمان بالاتر و پرواز با کیفیت تری داشته باشید قطعا انتخاب شما موتور های براشلس خواهد بود. امروزه اکثر موتور های الکتریکی مورد استفاده در هواپیمای مدل از نوع براشلس می باشد.
در این مقاله به صورت کلی به بررسی موتور های الکتریکی مورد استفاده در ساخت هواپیمای مدل پرداخته شد و ویژگی های فنی دو نوع موتور الکتریکی پرکاربرد در دنیای مدل مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. امیدواریم که این مقاله توانسته باشد اندکی آگاهی شما مخاطب عزیز را در زمینه موتورهای الکتریکی مورد استفاده در هواپیمای مدل بالا ببرد تا با انتخاب موتور الکتریکی مناسب جهت مدل خود به صرفه ترین موتور چه از نظر اقتصادی و چه از نظر فنی را انتخاب نمایید.
ویدیو آموزشی مربوط به موتور های الکتریکی هواپیمای مدل
2 دیدگاه در “موتور الکتریکی هواپیمای مدل”
ببخشید این موتور ها رو باید از کجا گرفت
از فروشگاه های آرسی